Agility on yksi Suomen suosituimmista koiran ja omistajan yhteisistä harrastuksista. Se vaatii koiralta ketteryyttä ja taitoa ja omistajalta tarkkuutta. Agility kehitettiin 1970-luvun Englannissa. Alun perin koirien estekisoja järjestettiin hevosten estekisojen tauko-ohjelmana. Suomeksi agility tarkoittaa ketterää, mistä tulee sen toinen, vähemmän käytetty nimi, vikellys. Agilityn harrastamisen voi aloittaa silloin, kun koira on täysikasvuinen ja oppinut peruskäskyt. Nämä ovat oikeastaan ainoat vaatimukset agilityn aloittamiselle. Agilitylle ei myöskään ole rotuvaatimuksia. Kilpailuihin voi osallistua niin puhdasrotuisten kuin sekarotuisten koirien kanssa.
Agilityssa koiran kouluttaminen perustuu lähinnä koiran nopeaan palkitsemiseen esimerkiksi makupaloilla. Makupalojen lisäksi lelut, naksutin tai leikki voivat olla omiaan koiran palkitsemiseen.
Agilityradan rakentaminen
Agilityrataan kuuluu noin 12-20 erilaista estettä. Tosin pitkissä radoissa esteitä voi olla enemmänkin. Radoissa vilahtelevat puomiesteet, renkaat, muurit, putket, tunnelit, A-esteet ja keinulaudat. Pääasia agilityssa on, että rata suoritetaan mahdollisimman nopeasti ja puhtaasti. Puhtaasti suorittaminen tarkoittaa siis sitä, että koira ei esimerkiksi tiputa puomeja niitä ylittäessään. Radoille on asetettu myös ihanneajat, joihin koirien tulisi pyrkiä pääsemään.
Agilityradan voi tehdä myös kotona, sillä esteitä voi hankkia monesta eri nettikaupasta. Kotoa ei mistään nimestä tarvitse löytyä kaikkia 20 estettä, vaan vähempikin riittää. Joissakin nettikaupoissa on myytävänä kokonaisia ratoja, joista löytyy kaiken tyylisiä esteitä. Puomien korkeudet ovat säädettävissä, joten puomit sopivat kaiken kokoisille koirille. Sen lisäksi myös tunneleita on monessa eri koossa. Koko valitaan koiran koon mukaan.
Jos esteisiin ei halua laittaa niin paljon rahaa, voi esteitä rakentaa itse. Netistä löytyy runsaasti ohjeita siihen, kuinka agilityradan voi rakentaa alusta alkaen. Puomit ja muurit rakentuvat helposti. Puomien tulee kuitenkin olla helposti liikuteltavissa, joten siihen tulee kiinnittää huomiota rakennusvaiheessa. Tunnelit sen sijaan ovat hankalia rakentaa tai vaativat ainakin enemmän taitoa. Ylipäätään itse tehdyt radat maksavat vähemmän kuin kaiken ostaminen valmiina. Itse tehdyllä radalla riittää muutama tärkein este, joilla koiran kanssa voi harjoitella. Agilityn harjoitteleminen ei siis jää varusteista kiinni, sillä halutessaan esteen saa tehtyä pienelläkin budjetilla.